Siirry sisältöön

Muonion lohiviikon suojelijan tervehdys

Tornion-Muonionjoen merkitys Itämeren alueen tärkeimpänä lohijokena on vahvistunut viime vuosina kohisten. Väylä on jo yksi tärkeimpiä Atlantin lohen kotijokia koko maailmassa.

Muonion lohiviikoilla on halki vuosikymmenten nähty, että rajajoella laajoine valuma-alueineen on kaikki mahdollisuudet kukoistaa kalojen kuninkaan lisääntymisalueena, kun kalastuksen säännöt vain muutetaan sellaisiksi, että kudulle nousu on turvattu.

2010-luvun alkuvuosina EU:n kalastuspolitiikkaa onnistuttiinkin muuttamaan historiallisella tavalla huomattavasti kestävämpään suuntaan pienentämällä voimakkaasti merikalastuksen saaliskiintiöitä Itämeren pääaltaalla. Tämä on mahdollistanut myös Tornion-Muonionjoen lohikannan voimaperäisen elpymisen.

Suomen näkökulmasta Tornion-Muonionjoen merkitys on viimeisten kahden vuoden aikana kasvanut entisestään, kun Tenolla kalastus on keskeytettynä toista vuotta peräkkäin.

Tornion-Muonionjoen kalastus on jokivarren osalta ollut kestävää. Kun yksi kala per kalastaja per vuorokausi -periaatetta maltettaisiin noudattaa muuallakin, olisi moni tärkeä lohijoki ympäri maailman paljon nykyistä paremmassa kunnossa.

Ratkaisevaa lohijokien kunnon osalta on kuitenkin kaikkialla se, mitä lohikannoille syönnösvaelluksella tapahtuu. Työtä kestävän kalastuksen ja kutuvaltioperiaatteen kunnioittamiseksi tuleekin edelleen jatkaa niin Itämerelle kuin Pohjois-Atlantilla. Itsekin Muoniosta oppini ammentaneena päätöksentekijänä on ollut hieno mahdollisuus saada kansanedustajana tehdä tätä työtä aikana, jolloin jokivarren ihmisten pitkäaikainen vaikuttamistyö on viimein saatu kantamaan hyvää hedelmää.

Lohikantojen tilaan ja jokien kuntoon tulee kuitenkin kiinnittää jatkuvaa huomiota. Tenolla kyttyrälohi on tullut muuttamaan joen ekosysteemiä ja kalastusta ilmeisen pysyvästi. Kyttyrälohen hurja leviäminen on vakava muistutus siitä, ettei ihmisen pidä mennä häiritsemään luonnon tasapainoa siirtelemällä lajeja alueilta toiselle.

Kyttyrälohesta on havaintoja jo hyvinkin etelästä ja vaikka lähtökohtaisesti voidaan toivoa, ettei ole todennäköistä, että kyttyrälohi tulevina vuosina lähtisi leviämään Itämeren murtovesialtaan laskujokiin, tulee viranomaisten kuitenkin seurata tilannetta hyvin tarkkaan ja tarvittaessa myös tilanteeseen nopeasti reagoida.

Muonion lohiviikko on ollut vuosien varrella tärkeä instituutio työssä luonnonlohen puolesta. Sitä työtä on välttämätöntä tehdä jatkossakin, joten toivomme tapahtumalla valoisaa tulevaisuutta.

Soma on soudella, kun alla on Euroopan pisin vapaana virtaava joki. Kireitä siimoja!

Heikki Autto

kansanedustaja